Apocalipsa 2011 printre alte Apocalipse de prost gust!


In momentul în care mă gândesc la Apocalipsă, creștin fiind ar trebui să mă gândesc instinctiv la pasajele din Biblie care explica cu lux de amănunte despre ce este vorba. Dar nu! Primul lucru care îmi vine în cap, probabil și din motive de cultură cinematografică este o ciupercă de detonare atomică, o explozie uriașa, un vulcan, lava multă și, de ce nu, un mic cutremur la sfârșit ca să scufunde ce a mai rămas. Asta este viziunea mea și am să descriu la sfârșitul postării motivul confidenței.

Am fost asaltat de când mă știu de apocalipse iminente sau mai puțin iminente. Când eram mic, țin minte că am auzit despre Nostradamus. Michel de Nostredame după numele din buletin este un exemplu de vizionar deștept, probabil ușor complexat ce trece de la meseria de tămăduitor sau farmacist (în funcție de necesitați) la cea de clarvăzător. Acesta prevede o carte întreagă, Les Propheties pe numele ei, plină de evenimente ce se vor întâmpla atât de mult în viitor încât nici nu știu pe cine ar fi interesat la momentul respectiv. In tot cazul, cartea apărută în 1555 este una dintre cele mai printate cărți din lume și ii aduce acestuia adevărați acoliți ce primă grijă aveau în zi căscatul gurii cu interes la orice sporovăia clarvăzătorul. Noțiunile cărții sale sunt interpretate și răstălmăcite chiar și în zilele noastre și anunță mereu ulterior evenimentelor că Nostradamus le-a prezis. Asemenea Clarvăzător mai rar! Probabil că una dintre micile frustrări ale acestuia, ce au contribuit vădit la dezvoltarea ideilor terminale, s-a datorat și faptului că nu el a inventat roata, ci Rodulfus Glaber, un călugăr ce s-a ocupat în jurul anului 1000 cu istoria Franței și cu însămânțarea panicii în lume anunțând frecvent cate o apocalipsa iminenta.

William de Normandia sau William Cuceritorul, fără sa-și dea seama a terorizat începutul secolului XI cu agresiunea împotriva englezilor, nașterea unei limbi cu totul noua, dar și cu a sa cărticică: Domesday book, o relatare exactă de război, cuceriri și finanțe monahale. Săracii oameni care au deschis cartea, din prostie sau din grabă au înțeles la fel ca mine DOOMsday book și au început să tragă concluzii pripite din metaforele folosite de rege, una dintre cele mai importante fiind că vine sfârșitul lumii! Din nou!

Si anul 1666 a creat valuri, în special în Anglia, unde furia maselor încurajate de faptul ca oricum or să moară au demis regele, l-au executat și și-au ales un alt lider care sa-i ducă în condiții de buna stare pe lumea ailaltă.

Un alt caz celebru îl reprezintă și omul de știință Isaac Newton ce, lovit de celebrul măr prea tare, s-a lansat în calcule științifice după citirea din scoarță în scoarță a Bibliei. Astfel extrăgând din diferite pasaje cifre “cheie” pentru propria ecuație acesta a prezis, pardon a calculat, că sfârșitul lumii nu v-a veni mai devreme de 2060. După spusele acestuia a făcut acest calcul pentru a demonstra o data și pentru totdeauna ca nu toți neaveniții ce cântă sfârșitul lumii sunt meritorii și că nu ar mai trebui ascultați. Pe de o parte el avea dreptate să liniștească spiritele, dar intrând in hora a trebuit sa joace și astfel nu s-a lăsat pana nu a prevestit și el ceva.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea începe sa tulbure apele încă din 1833, când William Miller are o revelație fatalistă despre ce credeți? DA! Exact asa este, vine apocalipsa! Si nu oricând, ci fix în 1843! Doar ora nu se știa, în rest totul era clar. Nici până în ziua de astăzi nu s-a renunțat la slogan, doar s-a amânat un pic deznodământul omenirii cu câțiva ani.

După ce câțiva șefi de stat au prezis apocalipsa anumitor etnii, luând ad literam voința popoarelor de a ieși de sub jugul evr… (pardon, n-am voie sa zic conform legislației europene) sau de sub tirania regala clarvăzătorii s-au potolit cu viziunile, atenția fiind considerabil atrasa de evenimente cu efect terminal imediat.

Dar totuși vremurile tulburi ale celui de-al doilea război mondial nu au afectat chiar pe toată lumea. Astfel a mai evoluat încă o teorie interesanta vis a vis de apocalipsă. Si anume aceea ca vom fi exterminați de extratereștrii veniți chitiți pe război și pe cucerire. Apogeul, din punctul meu de vedere a fost atins în 30 octombrie 1938, când cartea lui Herbert George Wells “War of the worlds” a fost povestită prin intermediul radioului. Americanii cu urechile ciulite la cutia din perete au auzit, în loc de știri o poveste despre niște “tripozi” căzuți din cer ce rad tot în calea lor ajutați de cracii lungi și ochiul emițător de laser. Aceștia, după cum este și normal de altfel, au pus mâna pe telefon și au sunat la politie. Cum organul statal nu a reușit sa-i calmeze, neștiind în mare parte despre ce este vorba oamenii au fugit care încotro din fata prăpădului. Timp de săptămâni toate ziarele din SUA numai despre evenimentul respectiv au vorbit arătând cu degetul cât de periculos este radioul și cum ar trebui scos din perete și pus pe foc degrabă. Unul dintre ziare a ajuns și pe scările Reichstagului, unde Hitler probabil a rupt un scaun de la atâta râs, văzând cam cât de deștept este posibilul inamic.

Y2K a fost alintată apocalipsa din anul 2000 ce prevedea coruperea sistemelor informatice, căderea finanțelor, guvernelor și, de la atâta anarhie de om se va alege sigur praful și pulberea. După cum cunoaștem de altfel bine cu toții nu s-a întâmplat mai nimic ieșit din comun; computerele noastre nu au făcut dinți, nu au explodat și nici nu au fugit de acasă.

Enervată din cale afara că anul 2000 nu a adus nici măcar probleme de orar, omenirea și-a adus aminte de calendarul maiaș, ce prevede fix în data de 21 decembrie 2012 o apocalipsa de toată frumusețea: furtuni, cutremure, inundații masive, crăparea pământului, fulgere și tunete ce vor avea cu scop final iluminarea omului, ce după toate calculele nu va supraviețui sub nici o forma. Probabil iluminarea va veni pe lumea ailaltă, iar Pământul va răsufla ușurat că a scapăt în sfârșit de cel ce-l tunde excesiv de verdeață, ce-i face gauri în ozon și teste nucleare în ochiul de apă. Totuși, după o ecranizare de mare succes ce-l prezintă pe Dalai Lama cuprins de valuri și exasperarea subiectului prin toate canalele media omul de rând a devenit indiferent și chiar reticent la calculul maiașilor ce, fără de pix și foaie au îndrăznit să ne tulbure existenta cu aritmetica lor de trei lei.

Pentru a nu trece prea mult timp, iar omenirea să cadă în letargie și-n chefuială distinsul Harold Camping a decis să interpreteze și el un pic Biblia și a anunțat că în data de 21 Mai 2011 va începe apocalipsa. Oameni de bine din întreaga lume au trimis cecuri peste cecuri  întru ajutorarea omului de radio sa emită undele sale fataliste peste tot în lume. Nu de alta, dar să nu vina apocalipsa fără ca lumea să știe despre ea și să fie luata din greșeală prin surprindere. Astfel, Camping a strâns modesta suma de 72 milioane USD și a dispărut. Probabil că este plecat printr-un cătun african ce nu prinde semnalul GSM iar misiunea sa importantă de a avertiza toată lumea trebuie dusă la capăt. Sunt șanse mari, după calculele mele să fi început într-o țară însorită și fără acord de extrădare cu Statele Unite. Anumiți fataliști convinși au declarat ca nu pe 21 mai exact va avea loc apocalipsa, ci am înțeles noi greșit. Pe 21 începe. Acum cât ține nu ni s-a mai comunicat. Sunt mari șanse să mai trebuiască 72 de milioane USD pentru a elucida misterul.
Sfatul meu personal este ca dacă cineva totuși simte ceva să lase un comentariu astfel încât să ne avertizeze și pe noi ăștia mai nesimțiți de primejdia iminentă.

Astfel, după cum vă spuneam și la început, motivul confidenței este instigarea imaginației viitorilor profeți și oameni de bine. In acest sens  postez astăzi, 26 Mai 2011 fotografii cu tema apocaliptică în secțiunea Fotografii, galeria APOCALIPSA 2011. Asa că nu va mai rușinați și prevestiți ceva!

PS: Pentru a-mi duce datoria la capăt am să prevestesc și eu ceva, că doar și eu sunt om: adevărul gol goluț este că omenirea strigă lupul, iar când adevăratul lup va veni sigur nu avem sa fim pregătiți! Va urma …

Advertisements
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s